Doğal Boya Bitkileri ile Temizlik İşleri

Çalışma İçin Seçilen Doğal Boya Bitkileri Çalışma için Kantaron (Hypericum Sp.), Cehri (Rhamnus tinctoria), Sütleğen (Euphorbia sp.), Havaciva Otu (Alkanna Tinctoria) olmak üzere dört farklı doğal boya bitkisi ile boyamalar yapılmıştır.

Kantaron (Hypericum Sp.) Kantaron

Hypericum cinsi Clusiaceae familyası ve Hypericaceae alt familyasına dâhil olup dünyada yaklaşık 400 türü kapsamaktadır (Curtis & Levsten 1990). Kantaron (Hyperium Perfaratum) Türkiye’de binde birlik otu, kılıç otu, kuzu kıran, sarı kantaron, kanat otu, yara otu gibi isimlerle bilinmektedir. Hypericum Perforatum L ülkemizde Marmara, Karadeniz, Ege, Orta ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yayılış göstermektedir (Gürel, Akdemir, vd., 2000: 525). Bu bitki Karaman Karadağ’da 1700-2000 m arasında, Karaman Gediği, tepe zirvesinde ve Bozdağ tepesi batı yamaçlarında bulunur.


Dünyada sıcak ve ılıman bölgelerde yayılış gösteren 400’ün üzerinde türü olup Avrupa’da 10, Türkiye’de 89 türü bulunur. Bunlardan 43’ü endemiktir. Hypericum L’nin Türkiye'de en yaygın temsil edilen türleri, Hypericum Perforatum L. H. Triquetrifolium, Hypericumcalycinum (Büyük çiçekli binbirdelik otu), H. Empetrifolium Willd. (Püren, Sarı Püren), H. Scabrum L (mayasıl otu, kepir otu), H. Tedrapetum Fries’dir . (Aksu, Altınterim, 2015: 59). Kantaron bitkisinin en bilinen özelliklerinden biriside boyanın yanı sıra bazı türlerinin yaralara, kesiklere ve yanıklara iyi gelmesidir. Yapılan araştırmalarda Kantaron bitkisinin bazı türlerinin antidepresan aktiviteleri kanıtlanmıştır (Linde et al 1996; De Smet & Mohen 1996).

 Bu alanda kullanılan kantaron çeşidi ise Hypericum Perforatum L. dir. Almanya’da bu bitkinin yıllık kullanılma drog miktarı 600 ton olduğu belirtilmiştir. Tıp alanında kullanılan bu kantaron çeşidinin bugün büyük çoğunluğu bitkinin kültüre alınmasıyla elde edilmektedir. Bir kısmı da başka ülkelerden doğadan toplatılmaktadır. Bu bitkiler toplatılıp alınırken belirli kıstaslar istenilmektedir (Plescher & Fröbus, 1995). Şekil 2’de Kantaron bitkisine bir örnek gösterilmiştir.

Sarı Kantaron ve Temizlik İşleri


  1. https://medium.com/@temizlike
  2. https://temizlike.blogspot.com/
  3. https://temizlike.wordpress.com/
  4. https://temizlike.wordpress.com/blog/
  5. https://adresbudur.wixsite.com/temizlike
  6. https://adresbudur.wixsite.com/temizlike/blog
  7. https://temizlike.weebly.com/
  8. https://temizlike.weebly.com/blog
  9. https://github.com/temizlike/temizlike/wiki
  10. https://temizlike.bitrix24.site/
  11. https://temizlike.webnode.com.tr/
  12. https://temizlike.webnode.com.tr/blog
  13. http://temizli.simplesite.com/
  14. https://temizlike.jimdofree.com/
  15. https://temizlike.8b.io/
  16. http://temizlike.mozello.com/
  17. http://5dfa1e0ddadf5.site123.me/
  18. http://temizlike.mystrikingly.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmadağ Duvar Kağıdı Ustası

Akyurt Duvar Kağıdı Ustası

Kazan Boya Badana Ustası Fiyatları Ankara